Syylä

9.4.2018

Syylä

Syylä on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama hyvälaatuinen ihokasvain. Syylä esiintyy useimmiten jalkaterän tai käsien alueella. Syyliä aiheuttavia papilloomaviruksia tunnetaan noin 100 erilaista. Viruksen itämisaika on 2-6kk, joten yleensä ei voida tarkkaan sanoa, koska ja mistä syylä on saanut alkunsa. Syylä sekoitetaan usein känsään, joka muodostuu hankauksen tai paineen seurauksena. Syylät tarttuvat herkästi vaurioituneeseen ihoon ja leviävät nopeasti omassa kehossa jaloista käsiin ja toisinpäin. Tästä syystä syylät on hyvä hoitaa pois heti niiden ilmestyttyä.

Kenellä on syyliä?

Lapset ja nuoret ovat tyypillisimpiä syylien kantajia. Syylän elinikä on noin kaksi vuotta, mutta sen katoaminen voi viedä pidempäänkin. Lapsilla ja nuorilla noin 50% syylistä katoaa itsestään. Yleensä ihmiselle kehitttyy vasta-ainetta sairastettuaan syylätartunnan, mutta joskus vasta-aine jää kehittymättä ja syylät eivät katoa. Tällöin syylät on viimeistään hyvä poistattaa jalkahoitajalla. 

Miten tunnistaa syylä?

Syyläkudos on hauras ja sienimäinen, kuivassa ihossa syylä tuntuu karhealta. Kostealla iholla syylä tuntuu sitkeältä ja kumimaiselta. Syylässä näkyy usein paljon mustia pisteitä, jotka ovat verisuonen päitä. Kun syylämn pintaa rikotaan, on seurauksena usein voimakas verenvuoto. Syylä voi olla täysin harmiton ja kivuton, mutta voi myös aiheuttaa kovaa kipua laajalle alueella. Jalkaterän alueella iho tunnistaa syylän yleensä vierasesineeksi. Tästä syystä syylän ympärille saattaa muodostua kovettumakerros ja syylän tunnistaminen vaikeutuu. Jalkahoitaja saattaa erottaa syylän ja känsän vasta operoidessaan kovettunutta ihoa syylän päältä. 

Syylän hoito

Koska syylä on viruksen aiheuttama, siihen ei ole olemassa spesifiä lääkehoitoa. Syylä voidaan poistaa vuolemalla ihoa veitsellä ja puhdistamalla syyläkudos erikoisvalmisteisella poranterällä vuotorajaan saakka. Syylän vuoleminen ja puhdistaminen voi olla erittäin kivuliasta ja verenvuoto runsasta. 

Tästä syystä suosittelen itse syylän poistoa koagulointimenetelmällä. Koagulointimenetelmässä syylään johdetaan ohuen neulan avulla sähkövirtaa. Sähkövirta aiheuttaa syyläviruksen proteiinin hyytymisen, eli koaguloitumisen, ja syylä kuivuu pois eikä pysty enää jakautumaan. Ennen koagulointia syylän alue puudutetaan pintapuudutteella. Koagulointimenetelmällä syylän hoidoksi riittää usein yksi tai kaksi hoitokertaa. 

Syylänpoistoa varten voit varata erillisen ajan tai syylä(t) voidaan poistaa jalkojenhoidon yhteydessä. Syylänpoisto onnistuu myös kotikäynneillä, muistathan ilmoittaa aikaa varatessasi, että haluat syylänpoiston, niin osaan ottaa koagulointilaitteen kotikäyntilaukkuuni mukaan. Ajanvarauksen löydät täältä https://www.jalkahoitajastorm.fi/yhteystiedot

Kommentoi
Ei kommentteja.